torsdag 21 juli 2011

Från Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC till Manchester United del 1/3

För er som inte fattar så mycket om fotboll kanske inte riktigt vet varför alla United supportrar hatar Familjen Glazer som äger klubben och som denna bild står för men det får ni reda mer på i "Del 2" sedan när Glazer tar över. hare bra. ciao.
MANCHESTER UNITED

HISTORIA

Manchester United grundades 1878 av ett par järnvägsarbetare men under namnet "Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC" och 1889 fick man äntligen debutera i högstaligan dock så var man tvungen att korta ner namnet från "Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway FC" till bara Newton Heath FC. Nuvarande Arena heter ju Old Trafford men dåvarande hette North Road och låg i ett rökigt gamalt industriområde. Året efter namnbytet så fick man byta arena till grannstaden Clayton och den nya arenan gick under namnet Bank Street, men även denna arena var omringad av massa fabriker och under vintertid så arenan förjävlig ut om ni ursäktar språket. Newton Heath var faktiskt på väg mot Konkurs året var1902 men räddades av Bryggeriägaren J.H Davies. En legend inom United-kretsarna säger att det var Newton Heaths dåvarande kapten Harry Stattfort som ägde en prisbelönad Sankt Bernardshund, som råkade rädda föreningens ekonomi då J.H. Davies sett hund och velat köpa den, men samtalet slutade istället med att han tillförde Northon Heath FC kapital och blev med det även utsedd till klubbens ordförande. Bland den nye ordförandens första åtgärdervar att ge Newton Heath ett lite mer attraktivare namn. Det var då Manchester United Football Club föddes. Manchester United har alltså hetat Manchester United sedan den 26:e April 1902. Under Manchester Uniteds första säsong i högstaligan med sitt nya namn var säsongen 1906/1907. Efter att FA straffat hela 18 spelare från Manchester City på grund av att flera av spelarna mottagit högre lön en vad som var tillåtet så flyttade de flesta av spelarna till den nya konkurrentklubben utanför stan. Och året därpå säsongen 1907/1908 så vann faktiskt Manchester United sin allra första ligatitel. två år senare år 1910 så flyttade laget till den nuvarande adressen Old Trafford i Strettford som ligger strax sydväst om staden Manchester. Och eftersom att laget flyttade utanför stadens gränser så fick man inte använda Manchesters stadsvapen i son logotyp. Manchester City däremot har det. Säsongen 1910–1911 tog United sin första titel på Old Trafford, en arena man varit så gott trogen, sedan den invigdes. på sent fyrtiotal efter andra världskriget så låg arenan i stora delar av ruiner. Och man var tvungen att väldigt dyrt hyra in sig på Manchester Citys arena Maine Road. efteratt arenan återinvigds på väldigt sent 40-tal, så blev den en av Englands största och modernaste arena med nästan 60 000 platser...de flesta va ståplats.

Katastrofen i Munchen.

En väldigt speciell och legendarisk tränare vid namn Matt Busby byggde på 50-Talet ett väldigt starkt men också väldigt ungt lag som av journalister och andra lag och så vidare kallades för "Busby Babes" laget var som sagt väldigt ungt och hade snittåldern på 24 år. 6:e Februari 1958 efter en Europacupmatch mot Röda Stjärnan i Belgrad så mellanlandade man på Flygplatsen i Munchen. Men nu blir det tragiskt tyvärr. :( När Manchster United senare skulle lyfta så väntade piloten lite på grund av halkan, så dom gjorde ett nytt försök men det slutade med att de inte lyfte igen. Men på det tredje försöket så var piloten fast besluten om att lyfta men när man tog fart och skulle lyfta så sladadde hela planet av banan och det började brinna kraftigt. Sju Manchester United-spelare, åtta journalister och flera klubbrepresentanter dog i haveriet Och den stora spelaren Duncan Edwards som var en av lagets stjärnor och som också spåddes en lysande framtid inom fotbollen dog senare på sjukhus på grund av inre skador. Tränaren Matt Busby skadades svårt men överlevde likaså den legendariske storspelaren Sir Bobby Charlton. Tio år senare skulle de bägge vara med då United vann Europacupen. Charlton fick även höja Julies-Rimet pokalen på Wembley då England blev världsmästare 1966. Och personligen så kan jag inte förstå att vuxna männsikor i dagens "fotbollsfans" tillexempel Liverpool kan stå och sjunga hånfulla sånger om att Uniteds spelare dog i en flygolycka enligt mig är det larvigt, barnsligt, men framförallt Respektlöst. Förjävligt helt enkelt för det var inte bara Uniteds små unga stjärnor som dog i den kraschen utan också Englands framtid. Spelare som Tommy Taylor, DUncan Edwards med mera kunde verkligen blivit stora och inte bara stora för tiden stora utan även stora i historien nu blev dom ju historiska men på ett mycket mer negativt och tragiskt sett. "Busby Babes" även fast jag aldrig såg er spela eller fick uppleva eran storhet så sörjer jag fortfarande er och tänder alltid ett ljus den 6:e Februari.


REST IN PEACE BUSBY BABES

Geoff Bent
Roger Byrne
Eddie Colman
Duncan Edwards (dog 15 dagar efter olyckan på grund av inre skador)
Mark Jones
David Pegg
Tommy Taylor
Liam 'Billy' Whelan


"BUSBY BABES PLAY ON IN HEAVEN"


Dominansen i Premier League.
 Efter en ganska stor svacka under 70 och 80 talet så blev man på 90 talet ett starkt lag att räkna med. Hösten 1986 så blev Alex Ferguson (som senare skulle bli Sir Alex Ferguson) tränare för klubben. och nu 25 år senare så står han fortfarande där och tuggar tuggummi medans spelarna briljerar på planen. Ferguson förvandlade Manchester United till en stor Segermaskin, och 1991 så lyckades man vinna Cupvinnarcupen. Men det skulle bli en massa mera titlar. För 1993 blev man mästare i den Engelska högstaligan som man inte vunnit sedan 1967, Man försvarade senare titeln 1994 och man vann även ligan 1996 och 1997. 1994 och 1996 så vann man dubbeln. När man vinner dubbeln så vinner man både ligan och FA-Cupen och under dessa år så hette storstjärnan ERIC CANTONA eller KING ERIC som han också kallades. Efter ligatiteln 1997 så skulle man två år senare få vinna den stora trippeln, när man vinner trippeln så vinner man både Ligan, FA-Cupen och UEFA Champions League. 1999 så vann man Champions League på ett väldigt vackert sätt då man efter 90 spelade minuter låg under mot Bayern Munchen med 0-1 men på tilläggstid i den 91:a minuten så får Man United en hörna och bollen letar sig till Giggs som skjuter ett ganska dåligt skott men bollen styrs av Teddy Sheringham i mål och United har kvitterat i 91:a minuten i en Champions League final. I 3:e minuten på tilläggstiden alltså 93:e minuten får United en till hörna....Ordinarie tid av matchen är alltså inte slut ännu. Beckham tar hörnan och såhär lät när de Engelska kommentatorerna fick prata. "Beckham takes the corner.....in to Sheringham....and Solskjaer has won it, Manchester United have reached the promised land...Ole Solskjaer..and the two substitute has scored the two goals in stoppage time unbelieveble" Ole Solskjaer har haft väldigt stora framgångar i sin starka fotbollskarriär, Ole kallas även för "Supersub" på grund av att han gör väldigt många mål när han byts in. I laget spelade även klubbens framgångsrika "75:or" som kommit upp från klubbens ungdomsled, såsom Garry Neville, Nicky Butt och David Beckham. Andra stora profiler i laget var denirländske mittfältaren Roy Keane och den Walesiske vänsteryttern Ryan Giggs samt den danske stjärnmålvakten Peter Schmeichel.


Jaaa det var tyvärr allt för detta inlägg men mer kommer i ett del 2 inlägg. Där jag bland annat kommer skriva om när Glazer köper klubben och gå igenom Ekonomin och så vidare kommer även bli ett Inlägg 3 där jag förklarar min kärlek till klubben och hur jag tror att klubben kommer klara sig säsongen 2011/2012 och så vidare. Hoppas ni hade en bra lässtund även fast jag tror att ingen läste det för det ä mycket text...(hahaha).... men om nån läser detta så är det bara en stor slev kärlek till er och som sagt hoppas ni gläds åt det jag gör och jaa lev livet o hare gött
CIAO

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar