torsdag 7 juli 2011

I Fokus del 5 - Cristiano Ronaldo Dos Santos


CRISTIANO RONALDO - KILLEN MED SKILLEN

Föddes den 5 Februari 1985 i Funchal som ligger i Madeira i Portugal. Cristiano Ronaldo är en av världens bästa spelare har spelat i Sporting, United och Real Madrid. Killen är bara 26 år men har haft en helt otrolig karriär då man bland annat blivit framröstad till världens bästa spelare under tiden i den Engelska mästarklubben Manchester United. När Ronaldo var en liten pojke så var hanns absoluta favoritlag SL Benfica, och när han var 8 år så började han spela i amatörlaget CF Andorinha i hemstaden Funchal i Madeira. 1995 köptes han av stadens lite större lag vid namn CD Nacional. Karriären fortsatte sedan i Sporting Lissabons juniorlag men det var också i Sporting som han skulle göra sin A-lags debut.


Sporting Lissabon.
Ronaldo tillhörde som sagt Sportings Ungdomsakademi men fick ochså sin underbara resa startad där. Ronaldo är förövrig den ända spelaren i Sportings historia som spelat i U16, U17, U18, B-lag och A-lag på en och samma säsong.
Ronaldo levde livet i Lissabon och spelade 25 matcher men gjorde bara 3 mål. Men när Ronaldo bara var 16 år så fick Liverpools tränare Gérard Houllier upp ögonen för talangen, men eftersom att han bara var 16 år så bestämde han sig för att inte värva killen men istället när Manchester United kom på besök och mötte Sporting Lissabon så blev United spelarna väldigt inponerande på den lilla grabben och Rio Ferdinand bland annat uppmanade Ferguson att den killen måste vi ha. Så den 12 Augusti 2003 köpte Manchester United stjärnan för 12,24 miljoner pund. Man hade alltså snuvat en av framtidens absolut största stjärnor mitt framför ögonen på deras största rivaler Liverpool.

Manchester United.
Som sagt så skrev den unga talangen Cristiano Ronaldo på för Manchester United den 12 Augusti 2003 för 12,24 miljoner pund. Cristiano blev då Manchester Uniteds första portugis i klubben någonsin. Ronaldo bad Sir Alex om att få nummer 28 som han förövrigt bar i sin gamla klubb Sporting, men Ferguson visste att denna lilla kulle skulle bli en av de bästa och han ville sätta press på honom därför gav han Ronaldo Manchestr Uniteds heliga nummer 7 som tidigare bärts av de allra bästa spelarna i Manchester United historia, spelare som George Best, Bryan Robson, Eric Cantona och David Beckham, Ronaldo bad ändå om att han skulle få bära nummer 28 men när Ferguson
2007 blev han för första gången nominerad till Le ballon d'or (The Golden Ball) med chansen att bli framröstad som världens bästa spelare.
2008 tog sig United till Champions League final där man möte ligarivalerna Chelsea, då Ronaldo gjorde 1-0 målet. matchen slutade senare 1-1 efter att Frank Lampard gjort mål i den 45 minuten. Det blev förläggning men inget hände och straffar skulle få avgöra. Ronaldo gick fram till straffpunkten men sköt en otroligt dålig straff och missade. Och när John Terry som då var de bästa straffskyttarna i England tillsammans med Lampard och Gerrard gick fram till straffpunkten och kunde avgöra allt. Om han gjorde mål stod alltså Chelsea som mästare i Europa men när Terry springer fram mot bollen så halkar han i skottsituationen och träffar stolpen. United vann sedan efter att Anelka missade mot Van Der Saar. 2007/2008 blev en riktigt succe säsong för portugisen med hela 41 mål samanlagt och belönades med både Le ballon d'or som världens bästa spelare och guldskon som Europas främsta målskytt. 2009 visade Real Madrid åter igen intresse och med pengarna dom erbjöd så kunde inte United säga nej.

Real Madrid.
 
2009 i Juni så valde Real Madrid att åter lägga ett bud, och denna gången kunde inte united tacka nej. Budet var på 80 miljoner pund som motsvarade 1 004 000 000 kronor. Och den 26 Juni bekräftade Real Madrid att Ronaldo hade skrivit på ett 6 års kontrakt med Madridklubben. I Madrid så valde Ronaldo nummer 9 för att 7 var upptagen med en viss Raúl. Nummer 9 hade tidigare burits av bland annat Ronaldo Luís Nazário de Lima som vissa fortfarande tycker är den "Riktiga Ronaldo" och jag kan bara hålla med. Och Ronaldo presenterades på Santiago Bernabéu den 6:e Juli 21:00 svensk tid av lite mer en 80 000 åskådare. Under de två första timmarna efter presentationen så såldes det Ronaldo tröjor för hela 1,70 miljoner kronor, och priset för en tröja var ca 940 kronor och ni som är bra på matte vet att det är cirka 1 808 (om jag inte räknar fel) de två första timmarna...galet. Efter en säsong i Real så fick Raúl lämna Real Madrid efter hela 16 år i klubben, Raúl spelade cirka 550 matcher och gjorde på ett ungefär 228 mål. Säsongen 2010/2011 gjorde Ronaldo 40 mål (41 enligt Marca som också delar ut priset) som ledde till att Ronaldo vann skytteligan. Han gjorde totalt 53 mål på hela säsongen. Nu ska ni få höra ett väldigt sjukt facit, Ronaldo har spelat 63 matcher för Real och gjort hela 67 mål...det är sjukt, det är absolut inte många som gör mel mål en vad han har spelat matcher. 2011 vann man även spanska cupen för första gången på 18 år då Ronaldo gjort det ända målet i matchen mot Barcelona. Allt firades sedan med att lagkamraten Sergio Ramos under bussfärden genom staden tappade bucklan som krossades av spelarbussens stora hjul. Det sägs också att alla spelare i Real Madrid fick ta hem en av de delarna som krossats förutom Sergio Ramos, men vet inte hur mycket sanning det ligger i det hela. 2011 under Mourinho gjorde Real sin bästa säsong på jag vet inte hur länge och ändå så krossades man av Barca i ligatoppen och Barca vann enkelt ligan.
 
Ja det var all fokus från Cristiano Ronaldo så hoppas ni vet lite mer om denna otroliga talang som bara är 26 år och har många år framför sig.

Ciao.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar