onsdag 6 juli 2011

I Fokus del 3 - Luca Toni

Luca Toni - Den gigantiska Italienaren

Den 26:e Maj 1977 i en liten ort som heter Pavullo nel Frignano i staden Modena föds en liten pojke vid namn Luca Toni. Som under åren blev allt mer trogen till fotbollen och under sina unga år mellan 1990 och 1994 spelade för den lokala klubben Modena. Luca debuterade för Modena i Serie C 1A som 17 åring och stannade i klubben tills han var 21. När han 1994 fyllde 21 så blev han uppkallad i Modenas A-lag där han spelade 32 matcher mellan 1994 och 1996 och nätade 7 gånger. Vi hoppar sedan över några år som var helt ointressanta för mellan åren 1996 - 2003 så spelade han i lagen Empoli, Fiorenzuola, Lodigiani, Treviso, Vicenza och Brescia. När han sedan 2003 skrev på för Serie B klubben Palermo så vände livet för Luca totalt.

Palermo.
2003 köptes Luca Toni till Serie B klubben Palermo för 80 Miljoner svenska kronor. Köpet skulle senare visas vare ett rent Succe köp av Palermo för Luca gick rakt in i laget och gjorde hela 30 mål i sin första säsong för klubben, och hjälpte laget upp i den Italienska högstaligan vid namn Serie A. Säsongen efter gjorde han hela 20 mål och det innebär 50 mål på säsonger och det är allt annat en dåligt. Och när han spelat så underbart så öppnade också andra lite större klubbar upp dörren för den gigantiske Italienaren och 2005 såldes han till Florens och Fiorentina.

Fiorentina.
som sagt så såldes Toni till Florens och Fiorentina 2005 och det köpet skulle vara nästan lika bra som köpet till Palermo två år tidigare. Men om du skulle fråga Luca själv så tror jag absolut att tiden i Fiorentina var den bästa i sitt liv för under hans första säsong i Fiorentina så gjorde han hela 31 mål och fick guldskon. Att han nätade 31 gånger gjorde honom till en av de mest produktiva anfallarna någonsin, men det var inte rekord för rekordet låg då på 35 mål på en säsong och jag vet faktiskt inte om någon har klarat att slå det ännu. Toni spelade senare ytterligare en säsong i klubben och 2007 så såldes han för 11 miljoner Euro till de gigantiska tyskarna Bayern Munich.

Bayern Munich.
Den 30 Maj 2007 sålde Fiorentina Luca Toni, som skulle kosta Bayern 11 miljoner Euro. Under sina två första säsonger i den tyska klubben så gjorde Luca 39 respektive 18 mål i ligan. Men när han senare under säsongen 2009/2010 blev skadad så hade han väldigt svårt att ta sig tillbaka och fick spela en säsong i B-Laget, men efter en säsong där nere så lånades Luca ut till Roma och han var då tillbaka i Serie A.
I Roma fick Luca spela cirka 15 matcher och gjorde 5 mål. Bayern bestämde sig för att göra sig av med stjärnan så Luca såldes till den Italienska klubben Genoa.

Genoa.I Genoa fick Luca den klassiska 9:an på ryggen men Toni gjorde bara 16 matcher för
klubben och gjorde bara 3 mål. Och efter en säsong i Genoa så stack han till den Italienska storklubben Juventus.

Juventus.Fredagen den 7:e Januari 2011 skrev italienaren på för Juventus. Efter att Juventus signat Toni på en "Free deal" så gick han genast in i laget och fick en match lite här och där och har för tillfället spelat 14 matcher i Turin klubben, Han har sommaren 2011 meddelat att han kommer stanna i Juventus och han hoppas att han kan tillföra laget något gott.

Det var allt för denna gången och jag hoppas ni vet lite mera om Grande Luca nu men nu har jag inget mer att säga

Ciao

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar